Andréa Räder

Sagolunden

Sagolunden på Högsbo bibliotek/Göteborg
Inför IFLA kongressen (International Federation of Library Associations) i Göteborg 2010 fick jag nöjet att göra ”total makeover” på bibliotekets lilla sagorum. De väggfasta bänkarna och miniportalen mot biblioteket fanns sedan tidigare. Likaså den vackra stolen och de mindre vackra lysrören i taket.
Före


Efter


Arbetsgången

I ett sagorum ska det finnas plats för möten och berättelser av alla  slag – det var min första tanke. Jag började med att bygga en modell: ljusa färger och ett träd med utsträckta grenar som vidgar rummet.


Belysningen var en klurig knäckfråga. Ekonomin tillät inte inköp av ny armatur och lösningen blev en kvadratisk guldmålad spånskiva med utsågad cirkel i mitten och infällda spotlights runtom (typ soluppgång) och som snickrades ihop av bibliotekariens händige make. Nu passade inte längre det gamla namnet ”Sagogrottan”. Det fick bli ”Sagolunden” i stället.

Här testas idén i 100% både på golvet och väggen. Kan kanske tyckas onödigt, men det som ser bra ut i liten skala funkar inte alltid i stor. Här föredrar jag hängsle och livrem framför att stå med skägget i brevlådan. Och den lilla modellen fanns med i rummet hela tiden som en påminnelse om målet.


Test med brunt papper: hur stor ska spånplattelampan vara? Och fågeln och ekorrarna? Det blir fort stökigt också.


Arbetsmaterialet är akrylfärger av konstnärskvalité och guldfärgen kommer från underbara Farben Kacza i Berlin  där man kan köpa färgpigment i lösvikt. Tiden går fort när man har roligt och deadline närmar sig. Tur att dottern ville hjälpa till.

Lämna ett svar

Required fields are marked *.