Andréa Räder

Bibeln, Grimms sagor och IKEA katalogen

| 0 comments

Jag tippar att dessa skrifter ligger top tre bland världens mest spridda texter. Men ett står klart: utan Grimm är det tveksamt om vi alls haft så många folksagor att berätta och Disney hade definitivt inte existerat utan Grimm. Disney byggde sin karriär på sagorna och sedan dess har Hollywoods filmindustri forsatt vara flitiga.

När jag träffar skolungdomar och frågar om sagornas ursprung blir svaret oftast USA. Kanske inte helt fel, det är vad dom ser. Att Grimm är amerikanska äventyrare på jakt efter monster och spöken börjar också slå rot. Vi tror på det vi ser och underhållning har alltid varit viktigare än anspråk på sanning. Spelar detta någon roll kan man fråga sig?

Slottet i Marburg. Det var där bröderna studerade juridik.

Grimms genialitet
Grimm samlade sagorna åt eftervärlden utan tanke på egen vinning och efterlämnade en skattkista att ösa ur. Sagosamlingens 210 texter speglar inte bara vår europeiska sagotradition och utan delvis även den orientaliska. Genom att ge sagorna en enhetlig språkdräkt överlevde de som litteratur, för redan på Grimms tid hade muntliga berättandet till stor del försvunnit.

De spränglärda bröderna hör till Europas kulturpersonligheter. De arbetade med texter på sexton olika språk, skrev över 30 000 långa brev och mängder av böcker. Deras kontaktnät var stort och internationellt – och det utan facebook, och som språkforskare hanterade de mer än 60 000 citat – och det utan dator! Gick tiden långsammare förr kan man undra?

Grimms sagor är dramer i koncentrat. De är spännande, hemska och humoristiska. Berättarstilen är knapp och effektiv; här finns inget ord för mycket. Istället talar sagorna i bilder som vi själva får fylla med egna erfarenheter och fantasier. Det är därför vi kan ta dem till oss på så många plan oavsett ålder. Hur vi tolkar dem säger kanske mer om oss själva än om sagorna? De är som ordspråk, varje påstående kan motsägas av ett annat.
Det är bilderna vi minns: tre droppar blod i snön, en ung man som klättrar uppför en kvinnas hårfläta, en groda som förvandlas till prins…

Sagan skänker hopp
Sagorna som har berättats på olika sätt genom tiderna är en trygg plats för att övervinna faror. De sänder budskapet att du överlever, att det finns en utväg hur illa det än är.
Kanske är det dags att återövra våra gamla sagor? De är så mycket mer än bara Hollywood!

Lästips: i sin senaste bok har Philip Pullman återberättat femtio Grimmsagor under titeln ”Grimm Tales for Young and Old”.

 

Lämna ett svar

Required fields are marked *.