Andréa Räder

Till alla!

| 0 comments

…svarade Polens grand old barnboksmakare och konstnär, på frågan till vilken åldersgrupp han vänder sig med sina bilderböcker.

Jozef Wilkon

Jozef Wilkon

När han för några veckor sedan gästade Berlins litteraturfestival bjöd han på glimtar ur sitt långa liv och rika liv. Han har illustrerat över tvåhundra böcker och vunnit mängder av priser, men i Sverige är han förmodligen helt okänd. Men när Ulf Starks bok om Lilla Asmodeus kom ut på polska häromåret, var det Wilkon som illustrerade.

Maly Asmadeusz, bild Jozef Wilkon

Maly Asmadeusz, bild Jozef Wilkon

På frågan om hans ofta svarta bilder inte skrämmer barn svarade han: absolut inte och barn ska skrämmas!!! Det är bara de vuxna som är rädda och tror att allt måste vara så gulligt, men barn är elastiska – det tål mycket mer än vi tror och barn behöver sanningen.

Om relationen författare och illustratör: Den gode författaren vet att han inte ska lägga sig i för mycket.
Om barnboken i dagens Polen: Det är svårt. Idag finns det mängder av böcker men allt ser likadant ut.  Det är nästan bara vinstintresse och pengarna styr. Förr hade vi högt i tak, vi kunde göra allt.
Favoritfigur: Don Quichot; han är komplett galen, men full av energi.
Viktigaste lärdom: Det ständiga lärandet och att innesluta livet i sina verk.

Om konsten att illustrera: Det är enkelt, bara man vet några saker. Först måste man veta hur det man vill måla ser ut: en människa, en fisk, ett blad eller ett djur. Sen hur det rör sig: hur det springer, kryper, smyger eller flyger. För många slutar lärandet där. Några fortsätter dock och kan måla dygnets olika tider, månen när den lyser, en fågel som sjunger. De kan till och med måla sorg och glädje, rädsla och mod. Några få kan måla sömn, stillhet eller lukten och smaken av en frukt. Men om man kan allt detta, måste man ändå veta hur man sätter ihop text och bild så de kompletterar varandra och spänningen i boken växer, som på teatern, och allt kommer på rätt plats och i rätta proportioner.

Kolla här;  men vad säger han?

Kommentera

Required fields are marked *.