Andréa Räder

Varde ljus

| 0 comments

Den ena festivalen avlöser den andra i Berlin och just nu pågår Festival of Light. Som vanligt är det roligare att titta på folk än på själva spektaklet. Men visst är det fint med ljus i mörker. Roligast var fasaden med bilder ur konsthistorien.bebelplatz
bebelplatz2
bebelplatz3
Vid Brandenburger Tor trängdes fotograferande turister och jag konstaterar: kvinnor knäpper med mobilen, män från stativ.
brandenburgertor1
stativ1

gendarmenmarkt
Över Gendarmenmarkt vilar alltid ett märkligt lugn som denna kväll förstärktes av en ensam saxofonist som fyllde tystnaden med sina sammetstoner (eftersom jag hade lämnat bautastativet därhemma ville han inte fastna på bild).
Annat måste det ha varit på E.T. A. Hoffmanns tid. Han bodde i ena hörnhuset och blickade dagligen över det hektiska torglivet och inspirerades grymt. På kvällen satt han på krogen i samma hus och underhöll vännerna med sina psykedeliska historier (jag läser just nu ”Djävulselixiret”). Den anrika krogen har funnits där sen 1811 och är numera en superexklusiv sådan. Snart ska också jag gå dit och skåla.

Kommentera

Required fields are marked *.