Andréa Räder

Sverigepokalen och klasskampen

| 0 comments

Ända sedan 1975, då jag av ren nyfikenhet beställde en ”Schwedenbecher” på en av Östberlins caféer, har jag spekulerat över denna delikata desserts koppling till Sverige. Hade det månne med Gustaf den II Adolf och trettioåriga kriget att göra? Igår, efter att återigen ha avnjutit denna DDR:klassiker, kom jag gåtan på spåren. Men varsågod, först ska du få receptet på denna revolutionära glasskreation som manar upp till kamp!
Svårighetsgrad: simpel
Tidsåtgång: 5 min
Ingredienser: vaniljglass, grädde, ägglikör och äppelmos
Bild: Gustaf Engberg
Bild: Gustaf Engberg

Vid vinterolympiaden i Oslo 1952 segrade Sveriges hockylag stort (7:3) över DDR:s klassfiende nr. 1,  det vill säg Västtyskland. I eufori och skadeglädje över detta, döpte Walter Ulbricht sin älsklingsdessert till ”Schwedenbecher”. Sedan dess har den funnits och finns fortfarande på många caféer – men bara i forna öst.

 

 

Kommentera

Required fields are marked *.