Andréa Räder

Den hemligaste staden

| 0 comments

Nyårsraket från stenåldern eller bostad från forntida utomjordingar?
Två mil utanför Berlin ligger Wünsdorf, en övergiven håla med ett märkligt förflutet – vem skulle kunna tro att området rymmer hundra år av krigshistoria?
Fram till murens fall var det röda arméns största utpost i väster, men redan 1910 utsågs området till militär övningsplats för de kejserlig trupperna. 1935 blev det kommandocentral för Hitlers Wehrmacht och i april 1945 tog ryssen över:
Группа советских войск в Германии  – Gruppa sowjetskich wojsk w Germanii –  en sluten militärstad. Ja, faktiskt den hemligaste staden i hela DDR och där upptill 40 000 ryska soldater var stationerade.Mellan husen står eller vilar ännu resterna av ett tjugotal bunkrar som reliker från svunnen tid. Dessa byggdes 1937 som skyddsrum med underjordiska gångar emellan, och de rymde mellan 180 och 600 personer vardera. Sedan 1994, det vill säga arton år, är större delen av området övergivet. De tomma byggnaderna står som stumma vittnen från en annan tid. Än så länge trotsar de väder och vind, regn och kyla men snart blir också de offer för förgängligheten.

osså GOTT NYTT ÅR från Brandenburger Tor… önskar

och alla fina foton har Gustaf Engberg tagit

berlinkorren

 

 

Kommentera

Required fields are marked *.