Andréa Räder

Törnrosa och Fifty Shades of Grey

| 0 comments


Nu menar jag vädret asså. November är valörernas månad. Det är nu ögon känsliga för grått får sitt lystmäte, åtminstone här i Göteborg. Så njut av regndroppsdis och känsligt blyertsgrått så länge det varar.

Och utställningen om bröderna Grimm ”Det var en gång”, har nu börjat på sin två år långa turné. 2013 är redan fullbokat och varje bibliotek ordnar med egna kringarrangemang. Just nu kan den ses på Hisingens bibliotek där den invigdes med sagomaraton. Därnäst blir det Backa och efter nyår kulturhuset Fyren i Kungsbacka. Det märks att det är Grimmjubileum. I Berlin har man nyligen invigt utställningen ”Rotkäppchen kommt aus Berlin” och nästa år invigs den påkostade utställningen ”Märchenwelten” i Hamburg.

Det är med lite saknad jag tänker tillbaka på Lissabon och sommarens internationella konferens ”Grimms Legacy 200 Years later” som jag deltog i. Inte bara alla föredrag med mångfalden av infallsvinklar på temat, utan också den otroligt charmiga staden och det märkliga slottet i Sintra några mil utanför. Det är där jag tagit fotot på Neptun som sitter ovanpå en av portalerna och kom genast att tänka på en sak: den grå skuggboken ska ju bli film och vore det inte spännande om motspelaren Chris Gray dök upp i den här originella utstyrseln?

Fast… E.L. James ”Fifty Shades of Grey” är en  pryd och välfriserad  BDSM story jämfört med hennes föregångare Ann Rice som skrev en trilogi om Törnrosas erotiska eskapader efter hundra år i dvala. Den går minsann inte av för hackor! Och även den blev värsta bestsellern då det begav sig. Ja, tänk vad man kan hitta på med sagofigurer.

 

Kommentera

Required fields are marked *.